News/Press releases
free-float данни в Investor.bg
2007-06-11
В раздел „Компании“ на Investor.bg вече има възможност за справка относно free-float-а при всички компании, търгувани на БФБ-София. Информацията е поместена в профила на съответната компания, точно под името и борсовия код на дружеството.

Стойността на free-float-а показва относителния дял на акциите от съответната емисия, които са притежание на миноритарни акционери, т.е. общият брой акции в акционери, пряко притежаващи по-малко от 5% от капитала на съответното дружество-емитент.

Информацията за free-float-а при всички борсови дружества се предоставя за първи път, като данните са с източник БФБ-София. Те са с актуалност "сетълмент от предходния ден".

Стойността на free-float-а е изискване за допускане до Официален пазар на БФБ-София, като за сегмент А изискването е 25% free-float, а за сегмент B е 10% free float.

Когато съответната компания е в процес на увеличение на капитала, процентът за free-float няма да е в наличност до момента, в който акциите от увеличението не бъдат регистрирани в Централен депозитар.

Eто пример за free-float при 20-те най-ликвидни компании на БФБ-София в последните 6 месеца.