News/Press releases
Легалният даунлоуд на музика на чужди изпълнители стартира и в България
2007-08-31
 

За първи път потребителите в България ще имат възможността да теглят легално от интернет музика на чужди изпълнители. Това стана възможно, след като музикална компания “Ка мюзик плюс” и уебсайтът www.mp3.bg сключиха договор за съвместна работа.


По този начин голяма част от каталога на “Ка мюзик плюс” вече ще бъде достъпен за легален даунлоуд от българските потребители и феновете на модерната музика. Това е уникална за българския музикален бизнес инициатива. Mp3.bg е първият български сайт, който ще продава легално лицензна музика в интернет, а “Ка мюзик”, от своя страна, се превръща в първата българска музикална компания, която предоставя своите парчета за платен даунлоуд. По този начин продажбата на музика в България започва да се доближава все повече до световните стандарти в индустрията, като това е и крачка напред в борбата с пиратството на интелектуална собственост.


От Mp3.bg коментираха: “Изключителна стъпка напред е, че феновете ще имат легална алтернатива да закупят истински дигитален сингъл с всичките му ремикси и то на много по-ниска цена - 6 лева за 10-12, че и повече песни.Закупувайки цял албум, отново ще ви излезе по-евтино, отколкото да си го купите от магазина, да не говорим, че всичко е на един клик разстояние с мишката и отнема минута-две.”


Според условията на Mp3.bg, плащанията могат да се извършват по три начина – чрез sms, кредитна карта, или системата e-pay. Това позволява на всеки потребител да сваля музика от интернет бързо, достъпно и законно.


След подписването на договора управителят на “Ка мюзик плюс” Вълчо Калудов коментира: “Ка мюзик плюс” беше първата музикална компания в България, която издаде лицензен диск. Ние бяхме и първите, които пуснахме риъл тонове (real ton) за мобилни апарати. За нас е изключителна чест да бъдем и първите в България, които предоставят каталога си с лицензна музика за легален даунлоуд. Това е естествената крачка напред за музикалния бизнес в България, която е полезна за всички – фенове, медии, изпълнители и музикални компании”.


Освен това някои албуми от каталога на “Ка мюзик плюс” ще бъдат предлагани ексклузивно в Mp3.bg, и дори няма да бъдат издавани на CD в България. Въпреки това тяхната цена ще бъде доста по-ниска отколкото, ако албумът се закупи в музикален магазин. Специално за диджеите и феновете на ремиксите ще се предлага и пакет от цели сингли, който включва всички преработки и миксове към парчето, отново на изключително изгодна цена.