News/Press releases
„Забавното лятно четене“ стартира и в София
2014-05-30
На 30-ти май в книжен център “Гринуич“ бе открита кампанията „Забавното лятно четене“ и в София, след като обиколи Русе, Разград, Шумен, Добрич и Велико Търново. За четвърта поредна година детският портал Az-deteto.bg и Столична библиотека събират малки и големи приятели на книгата. Гости на официалното откриване в столицата бяха ученици, родители и преподаватели, както и посланиците на Четенето – Петя Кокудева, Маги Благоева и Юлия Спиридонова – Юлка.

Събитието бе уважено и от официални гости и партньори: г-жа Мария Дойчинова - директор ПР и комуникации в ЧЕЗ, г-жа Спаска Тарандова от Българска библиотечно-информационна асоциация и Жюстин Томс – създадел на „Забавното лятно четене“.

„Страните от приказките съществуват в реалността, човек само трябва да иска да ги види.“ – сподели Петя Кокудева. Тя даде личен пример как книгите са повлияли върху реалния й живот – любимото произведение и от детството е „Карлсон, който живее на покрива“ и сега тя също живее на покрива, също така се е научила да слуша хората точно както очарователната героиня на Михаел Енде – Момо.

Всички посланици споделиха как са обикнали книгите и разказаха най-вдъхновяващите си моменти във вълшебния свят на приказките от детството. Специално видеопослание към малките читатели отправи Радинела Бусерска, а писмо към децата беше изпратил Марин Бодаков.

На събитието Мария Дуковска – главен редактор на Az-deteto.bg, обяви и изненадата на тазгодишната кампания – литературен конкурс за кратък разказ или стихче на тема „Моят любим литературен герой“.

В началото на юни “Забавното лятно четене“ ще посети също Видин и Враца, а през август кампанията ще гостува на лятната академия, организирана от „Заедно в час“.

„Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, Заедно в час и с подкрепата на UNICEF.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, BTV Media Group, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.