News/Press releases
Инвестор.БГ пети сред най-бързо развиващите се технологични групи в ЦИЕ
2010-10-21
Общо четири български компании са класирани в тазгодишната класация Deloitte Technology Fast 50

Интернет медийната компания Инвестор.БГ АД е класирана на пето място в тазгодишната класация на Делойт за най-динамично развиващите се технологични компании Fast 50. Тя се изкачва с една позиция спрямо миналогишната си шеста позиция, с реализираните 1 633% за последните пет години.

Ежегодната инициатива на Делойт за Централна и Източна Европа (ЦИЕ) оценява най-динамично развиващите се технологични компании за региона на база среден ръст на приходите за период от пет години.
Общо 4 български фирми са класирани в престижната класация на Делойт, спрямо 5 през миналата година. Сред тях освен Инвестор.БГ АД са софтуерната компания Телерик на 17-то място (с 646% ръст за последните пет години).

Другите български компании в класацията са E–CARD ООД с 317% ръст за последните 5 години (заема 39 мясти) и Интер Консулт България с 293% ръст на 42-а позиция.

За да участват в класацията, кандидатите трябва да отговарят на редица критерии, като оперативни приходи на годишна база да възлизат на най-малко 50 хил. евро за всяка година от последните 5 години (2005-2009 г.), седалището им да е в държава от Централна и Източна Европа, да развиват или произвеждат собствена технология или да отделят значителна част от капитала си за изследвания и разработки, както и да притежават фирмена структура, която изключва филиали с мажоритарна собственост на чужди стратегически лица.

Победителите се класират въз основа на процент от средния ръст на приходите им за периода от 2005 г. до 2009 г.

И в тазгодишната класация Fast 50 се запазва господстващото присъствие на полските технологични компании с интернет портала Netmedia, който е на първа позиция с ръст от 15 005%. Тази година класацията включва компании от десет държави, а именно Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Румъния, България, Хърватска, Сърбия, Литва и Естония.

Вижте пълната класация Deloitte Technology Fast 50