News/Press releases
“Забавното лятно четене” посети и Видин
2014-06-10
Откриването на „Забавното лятно четене” във Видин се проведе в Детския отдел на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев” – гр. Видин. Над 50 деца взеха участие в събитието, а официални гости бяха кметът на община Видин Герго Гергов, детската писателка Милена Бойкова-Терзийска, Галя Павлова от РИО на МОН – Видин, Иван Перчински – зам. директор на Природо-математическата гимназия във Видин и учителите Колетка Павлова и Ася Пешева.

Гостите бяха приветствани от кмета на Видин, г-н Герго Гергов, и от директора на библиотеката в града Десислава Иванова. Мария Дуковска, главен редактор на Az-deteto.bg представи кампанията „Забавното лятно четене“ пред децата. От името на организаторите медийна група Investor и ЧЕЗ, тя връчи ваучер за закупуване на нови книги в библиотеката и подари значки на посланиците Четенето за Видин – кметът на града г-н Гергов и Ива Андреева – най-младият активен читател на кампанията за 2013 г. Кметът на Видин пък връчи грамота и плакет с герба на града на Ива Андреева и припомни, че през лятото традиционно два пъти в седмицата в крайречния парк се четат приказки.

Катрин Иванова от медийна група Investor представи електронния читателски дневник на „Забавното лятно четене” в Az-deteto.bg. Шестокласникът Асен, който даде верен отговор на въпрос за „Под игото“ сподели: „Много интересен роман. Въпреки че много трудно ме накараха да го прочета, сега не съжалявам.“

Като част от събитието беше организирана игра по българската народна приказка „Златното момиче”, а дванадесет четвъртокласници от СОУ „Любен Каравелов” изнесоха кратка програма с песни и куклен театър по приказката на Ангел Каралийчев „Мързелан и мързеланка“.

„Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, Заедно в час и с подкрепата на UNICEF, с подкрепата на издателство Ентусиаст и книжен център „Гринуич”, издателство Инфодар, издателство ФЮТ, издателство ЖАНЕТ-45 и Orange center.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, BTV Media Group, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.