News/Press releases
“Забавното лятно четене” посети Добрич
2014-05-27
Домакин на събитието бе детският отдел на Регионална библиотека „Дора Габе“, Добрич, а водещ - г-жа Тони Иванова. В залата се събраха над 70 деца – ученици от 2-ри до 4-ти клас в СОУ „Димитър Талев“, ХГ „Св.Св. Кирил и Методий“ и СОУ „П.Р.Славейков“ – гр. Добрич.

От името на медийна група Investor и ЧЕЗ – България, Мария Дуковска – главен редактор на Az-deteto.bg приветства децата и връчи ваучер на стойност 200 лв. за закупуването на книги за детския отдел на регионалната библиотека „Дора Габе” в Добрич. Ваучерът бе връчен на г-жа Пенка Христова - директор на библиотеката.

Официални гости на събитието бяха г-жа Камелия Койчева - заместник-кмет „Хуманитарни дейности“ при Община Добрич и г-н Сашо Серафимов - писате, председател на Сдружението на писателите в Добрич и носител на наградата „Дамян Дамянов“ за 2014 г. За официален посланик на четенето в града бе обявен г-н Серафимов. По време на мероприятието ученици четоха откъси от „Пипи Дългото чорапче“ и „Карлсон, който живее на покрива“, а други направиха драматизация на „Галена Богданка“ и „Хитър Петър“. Всички присъстващи дечица отговаряха на интересни въпроси от популярни детски книжки под ръководството на г-жа Красимира Хинева - преподавател в СОУ „Д. Талев“ и изрецитираха стихотворението „Родна реч“ на Ран Босилек.

За децата бяха подготвени различни познавателни игри, свързани с произведения от българската и чуждестранната литература.

Събитието завърши с представяне на електронния читателски дневник на “Забавното лятно четене“ на Az-deteto.bg. Катрин Иванова от медийна група Investor показа как децата могат да се регистрират, да влязат в своя профил, да изберат конкретна книга и да отговорят на въпросите по нейното съдържание. Вдъхновени децата отговаряха на различните въпроси и така именно те се показаха най-любознателни, защото дадоха най-малко грешни отговори от цялото турне до този момент!

„Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, "Заедно в час" и с подкрепата на UNICEF, с подкрепата на издателство "Ентусиаст" и книжен център „Гринуич”, издателство "Инфодар", издателство "ФЮТ", издателство "ЖАНЕТ-45" и Orange center.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, BTV Media Group, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.