News/Press releases
“Забавното лятно четене” посети Разград
2014-05-26
Малките любители на книгите посрещнаха с ентусиазъм всички гости. Събитието бе открито от вокална група „Въртележка” от детска музикална школа „Илия Бърнев” при народно читалище „Развитие 1869”.

Официални гости на тържеството бяха г-жа Милена Цанева - председател на общинския съвет в Разград и г-жа Павлина Стаменова - българска поетеса. Те получиха своите значки като посланици на „Забавното лятно четене”.

„Мишката няма да унищожи книжката, деца, четенето ще развие вашата фантазия и ще ви позволи да общувате много по-добре. Книгата ни дава всичко – отношение към езика, към света като цяло и отношение към хората. Бъдете винаги с широко отворени очи, пожелавам ви да сте много любознателни, здрави и щастливи и лятното ви общуване с книгите да бъде истински забавно!“, завърши г-жа Цанева.

От името на медийна група Investor и ЧЕЗ – България, Мария Дуковска – главен редактор на Az-deteto.bg връчи ваучер на стойност 200 лв. за закупуването на книги за детския отдел на регионалната библиотека в Разград.

Малката госпожица Мария Божидарова от Центъра за работа с деца с ръководител Свилена Дечева изпълни песента на Роси Кирилова „Боса по асфалта“. На събитието чухме и част от творчеството на една малка писателка – Мартина Тодорова от клуб „Репортери“ с ръководител г-жа Веселина Йотова, която прочете своя разказ „Крилати мечти“. Стефани Василева, в 7-ми клас от същия клас, представи своя разказ „Чудното пътешествие“.

Мария Дуковска разказа малко повече за кампанията „Забавното лятно четене“ и обяви новия елемент за тази година – литературен конкурс за деца на тема "Моят любим литературен герой" за стихотворение или кратък разказ, а след това Катрин Иванова представи електронния читателски дневник на Az-deteto.bg/knigi и неговите възможности.

Станко Мечков от 3Б клас отговори на въпрос от „Патиланци“ на Ран Босилек, за да бъде демонстриран читателският дневник. След това децата започнаха масово да отговарят правилно на въпросите от дневника.

Град Разград даде своята сериозна заявка за участие в „Забавното лятно четене” 2014 и се закани, че ще спечели призовото място тази година!

„Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, "Заедно в час" и с подкрепата на UNICEF, с подкрепата на издателство "Ентусиаст" и книжен център „Гринуич”, издателство "Инфодар", издателство "ФЮТ", издателство "ЖАНЕТ-45" и Orange center. Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, БНР, BTV Media Group, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.