News/Press releases
“Забавното лятно четене” посети Шумен като част от националното турне
2014-05-27
Събитието бе открито от г-жа Мария Дуковска - главен редактор на сайта Az-deteto.bg, заедно с г-жа Пламена Стоянова - библиотекар в детския отдел на Регионална библиотека Шумен, които бяха домакин на инициативата тази година. Над 50 ученика от 2-ри и 3-ти клас от града присъстваха на откриването.

Специални гости на събитието бяха г-жа Живка Тонева - заместник-кмет по култура и образование в Шумен, която приветства гостите и призова дечицата да се включат активно в „Забавното лятно четене“, за да станат първи в състезанието и най-четящите деца за тази година.

Какви са първите неща, тръгнали от града, разказа г-жа Анелия Веждарова – начален учител, носител на приза "Учител на годината" за 2011 г. и автор на текстовете в читанката „Шумен – символ на първите“:

„Много първи неща са се случили в Шумен. За първи път в нашия град се е провело честването на братята Кирил и Методий, тук е основано първото момичешко училище, първото еврейско училище, първият ученически хор, първият оркестър, тук са проведени първият ученически изпит, първото тетрално представление, първото тържество по случай края на учебната година... любопитно е, че за първи път в България бира се е произвела в Шумен, дори в града е била построена и първата фабрика за колбаси. Могат ли шуменските деца да са първи в „Забавното лятно четене“? - попита г-жа Веждарова и отговори: Могат! Да го докажем, деца. Колкото повече знаете, толкова повече ще искате да знаете и ще имате самочувствие, че сте грамотни и компетентни.“, добави тя.

Събитието продължи с г-н Деян Евтимов - директор на Художествена галерия "Елена Карамихайлова", град Шумен и илюстратор на Шуменската читанка, който разказа повече за своята работа и направените илюстрации.

Посланици на Четето в Шумен тази година са актьорите от ДКТ „В.Друмев” Димитър Атанасов и Елена Атанасова, които разкаха на децата за техни любими книги от детството и защо е важно да се чете. Двамата получиха своите значки като официални посланици.

Събитието завърши с представяне на електронния читателски дневник на “Забавното лятно четене“ на Az-deteto.bg, който бе представен от Катрин Иванова. Тя показа как децата могат да се регистрират, да влязат в своя профил, да изберат конкретна книга и да отговорят на въпросите по нейното съдържание.

От името на медийна група Investor и ЧЕЗ – България, Мария Дуковска – главен редактор на Az-deteto.bg, връчи ваучер на стойност 200 лв. за закупуването на книги за детския отдел на регионалната библиотека в Шумен.

„Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, "Заедно в час" и с подкрепата на UNICEF, с подкрепата на издателство "Ентусиаст" и книжен център „Гринуич”, издателство "Инфодар", издателство "ФЮТ", издателство "ЖАНЕТ-45" и Orange center.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, БНР, BTV Media Group, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.