News/Press releases
“Забавното лятно четене” бе официално открито в Русе
2014-05-26
Срещата с малките любители на книгите се състоя в Регионална библиотека „Любен Каравелов“, а специален гост бе г-жа Ирена Петрова - директор Дирекция „Образование и култура” при община Русе. Събитието бе открито от Теодора Евтимова - директор на Регионална библиотека "Любен Каравелов", Русе и Мария Дуковска - главен редактор на сайта Az-deteto.bg

„Гордейте се, че сте българи. България и българите са дали светлина – четмо и писмо на всички славянски народи. Много се радваме, че Русе е най-четящият град в национален мащаб. Това е невероятна визитка и много градове биха искали да носят тази титла.“ – заяви г-жа Петрова при откриването.

Демонстрацията на онлайн читателския дневник на Az-deteto.bg предизвика голям интерес сред децата. Катрин Иванова от медийна група Investor показа как те могат да се регистрират, да влязат в своя профил, да изберат конкретна книга и да отговорят на въпросите, свързани с нейното съдържание. Показани бяха и книгите от списъците в рубрика "Библиотека" на сайта az-deteto.bg, а децата предложиха книги, които да бъдат добавени към списъка.

Тази година посланици на „Забавното лятно четене” за Русе са младата и талантлива певица Дивна и Симеон Йорданов, участник в „България търси талант“. Специално за събитието Симеон Йорданов изпълни танц с книга, тип поп-ин. За посланици на четенето в Русе бяха избрани и двама от най-редовните читатели на детския отдел на библиотеката - Симона Младенова и Калоян Радославов.

От своя страна библиотеката награди десетте най-четящи деца за 2013 г., като на първо място е Симона Младенова със 139 прочетени книги, на второ място Елинор Стефанова със 116 книги, а на трето – Елеонова Младенова с 97 книги.

Трите най-четените книги в детския отдел на Регионална библиотека „Любен Каравелов“, Русе са „Матилда“ на Роалд Дал, „Старогръдски легенци и митове“ и разказите на Йордан Йовков.

Събитието завърши с младата музикална група „Strangers“ в състав Оливер Юргас, Васкен Хадавян, Ерик Юргас, Димитър Димитров, които изпълниха уникална комбинация от различни произведения – шотландската народна песен „Старите приятели“, серенада на Йозеф Хадн и английската народна песен „Зелените поля“ и за финал направиха интерпретация на Nothing Else Matters на Metallica с флейта. А Ирина Атанасова от Музикалното училище изпълни Двугласна инвенция на Йохан Себастиян Бах и Соната 1 на Хайдн.

Град Русе и тази година дава своята сериозна заявка за участие в „Забавното лятно четене” 2014 и всички се заканиха, че отново ще спечелят призовото място!

„Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, "Заедно в час" и с подкрепата на UNICEF, с подкрепата на издателство "Ентусиаст" и книжен център „Гринуич”, издателство "Инфодар", издателство "ФЮТ", издателство "ЖАНЕТ-45" и Orange center.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, BTV Media Group, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.