News/Press releases
„Забавното лятно четене“ тази година ще бъде открито в Русе, най-четящият град за последните две години
2014-05-23
“Забавното лятно четене“ тази година ще бъде открито официално на 26 май в Русе – градът, спечелил приза „Най-четящ град“ за последните две години. Официалното откриване ще се състои в понеделник, в регионалната библиотека „Любен Каравелов“, от 10.30 ч. През следващата седмица кампанията ще обиколи общо 5 града – освен Русе, това са Разград, Шумен, Добрич и Велико Търново. По време на всяко събитие на децата ще бъде представен електронния читателски дневник, в който всяко дете трябва да вписва прочетените книги и да отговаря на въпроси относно съдържанието им.

В края на следващата седмица, на 30 май, от 16:00 ч. пък ще се състои събитието в София, на което децата от столицата ще могат да се срещнат с посланиците на кампанията – млади български автори и популярни личности. Посланици на „Забавното лятно четене“ до този момент са Юлия Спиридонова – Юлка, Марин Бодаков, Петя Кокудева, Стефка Янорова, Силвия Лулчева, Радинела Бусерска, Ники Кънчев, Ивайло Захариев и Роси Кота, които ежегодно участват в инициативите. Почетен посланик на кампанията е Михаил Белчев.

В началото на юни “Забавното лятно четене“ ще посети също Видин и Монтана, а през август кампанията ще гостува на лятната академия, организирана от Заедно в час.

„Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, Заедно в час и с подкрепата на UNICEF.
Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, BTV Media Group, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.