News/Press releases
Враца бе последната дестинация за екипа на “Забавното лятно четене” през 2014 г.
2014-06-11
Откриването на „Забавното лятно четене” във Враца се проведе в Етнографско-възрождения комплекс „Св. Софроний Врачански´в гр. Враца. Над 80 деца се събраха на събитието, а гости бяха Маринела Петрова – директор дирекция „Хуманирарни и социални дейности“ към община Враца, Даринка Костадинова – експерт от РИО Враца, учители и различни представители на заинтересованите институции като Младежкия дом, Центъра за работа с деца и др.

Директорът на Регионалната библиотека в града, г-жа Силвия Врачовска, приветства всички гости и откри събитието с думите, че именно с посещението на „Забавното лятно четене“ в града дава старт на вече традиционната кампания „Лято в библиотеката”. Тя призова всички деца активно да се включат в Четенето и им предложи разнообразни варианти за летни забавления. В двора на етнографско-възрожденския комплекс, освен откритата читалня, децата ще могат да се включат в артистични работилници и други занимателни активности.

Празникът продължи с изпълнение на детската вокална група „Сладуранчета-врачанчета“, а най-активните читатели на библиотеката прочетоха откъси от техни любими книги. От името на медийна група Investor и ЧЕЗ – България, Мария Дуковска – главен редактор на Az-deteto.bg приветства децата и връчи ваучер на стойност 200 лв. за закупуването на книги за библиотеката. Ваучерът бе връчен на г-жа Врачовска, която получи и значка като посланик на Четенето за града.

Катрин Иванова от медийна група Investor представи електронния читателски дневник на „Забавното лятно четене” в Az-deteto.bg., а Мария Дуковска зададе въпроси за книги на децата. Като част от събитието беше организирана игра по българската народна приказка „Златното момиче”, в която децата сглобиха сами и прочетоха приказката.

„Забавното лятно четене“ се осъществява с любезното съдействие на ЧЕЗ – България, в партньорство със Столична библиотека, Българска библиотечно-информационна асоциация, Заедно в час и с подкрепата на UNICEF, с подкрепата на издателство Ентусиаст и книжен център „Гринуич”, издателство Инфодар, издателство ФЮТ, издателство ЖАНЕТ-45 и Orange center.

Медийни партньори са Bulgaria ON AIR, BTV Media Group, БНР, Dnes.bg, Az-jenata.bg, Teenproblem.bg, Az-cheta.com, Detskiknigi.com, Национална мрежа за децата, www.namama.bg и KIDS Programata.