News/Press releases
Десетки млади семейства получиха полезна информация по време на Форум бременност и детско здраве на Puls.bg
2015-04-28
Десетки млади семейства получиха полезна информация директно от доказани специалисти в областта на майчиното и детско здравеопазване.

Триста бъдещи и настоящи родители през първия ден на форума се запознаха с важни детайли, свързани с храненето на бременната и бебето, съвременното проследяване на бременността и методите за преодоляване на болката при раждането.

Д-р Росица Попова, специалист по хранене и диететика очерта важните норми от полезни вещества, които бременната следва да приема, за да се избегнат опасни дефицити при бебето, майчиния организъм и дори усложнено раждане. Тя изтъкна важността на приема на белтъчини от бременната, като необходима съществена суровина за изграждане на органите на плода, синтез на ДНК, хормони, ензими и други биоактивни молекули в организма му.

На въпроса колко повече е редно да се храни бременната жена, д-р Попова посочи, че през първото тримесечие допълнителните калории трябва да са толкова, колкото една ябълка, през второто – на две плодови закуски между основните хранения. Приемът е увеличен повече през третото тримесечие, плюс 460 калории.

В лекцията си за захранването на бебето по-късно д-р Попова обърна внимание, че не толкова количеството храна, което консумира то е важно като показател за задоволяване на потребностите му, а енергийната плътност на храната, като изтъкна, че майчиното мляко има перфектната енергийна плътност за кърмачето – 0,8 – 1,0 ккал/г.

За специализираните ултразвукови прегледи при съвременното проследяване на бременността говори д-р Георги Николов, акушер-гинеколог от Медицински център „Репробиомед“, който събра овациите на публиката от гледна точка съдържателност и достъпност на информацията по разглежданите от него въпроси.

За медицинските методи за преодоляване на болката при раждане, говори д-р Мариета Искилиева от Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Десетки двойки приложиха за минута-две похватите, които помагат на кърменето, предложени от Йонка Петкова, консултант по кърмене. Тя обърна внимание и на ролята на бащата като ключов елемент за успешното кърмене на бебето.

Минути за пълноценен релакс и връзка с бебето предостави на двойките и Росица Божкотова, инструктор по йога за бременни.

Първият ден на форума приключи с бурните овации на публиката при получаването на наградите от томболата, особено от бъдещи и настоящи татковци.

По време на втория ден, посветен на детското здраве, вниманието на аудиторията беше насочено към типичните за България летни инфекции и инциденти при децата.

Оказва се, че 80% от стомашно-чревните инфекции през топлото полугодие се дължат на вирусни инфекции, в по-голямата част ентеровирусни. След бактериалните голям дял имат салмонелозите най-вече заради допуснати грешки при съхранението и приготвянето на храната. Освен месото и животинските продукти опасни за детето могат да бъдат и контаминираните плодове и зеленчуци, което задължително налага тяхното внимателно измиване.
Съществена причина за заболяванията при децата по време на лятната почивка са пропуските в обществената и лична хигиена, стана ясно от презентация на д-р Снежа Шаламанова, педиатър. Тя представи специфичното за различните инфекции и какви следват да бъдат грижите при съответните симптомите, като подчерта, че лечението е насочено към овладяване на дехидратацията, която се развива бързо и може да бъде особено опасна за детето.

Следващият лектор проф. Пенка Переновска разясни някои важни детайли за ваксинопредотвратимите заболявания и ефекти на ваксините.

Д-р Христо Пседерски, началник отделение по детска реанимация и д-р Явор Пукалски, асистент от клиника по детска ортопедия и травматология от „Пирогов“ дадоха ценни напътствия на родителите за мерките на Първа помощ, които те могат да окажат на детето в случай на неприятен инцидент при играта му на открито, като алергичен шок, топлинен и слънчев удар, задавяне и удавяне, отворена рана или травма от порядъка на изкълчване и фрактура. С отговорите двамата лекари от „Пирогов“ спечелиха публиката от 150 души, жадни да научат правилните начини да се грижат за своите деца в случай на инцидент, защото родителят трябва винаги да е готов да посрещне случващото се на детето му, освен с обич, и с адекватни действия.

Събитието се проведе със съдействието на Медицински център „РепроБиоМед”, Медицински Комплекс „Д-р Щерев”, Глаксосмитклайн и НМ Дженомикс.