News/Press releases
До 1 август агроминистерството трябва да е готово с детайлите по регламентите около зелените плащания
2014-04-24
До 1 август Министерство на земеделието и храните трябва да е готово с детайлите по регламентите около зелените плащания, това заяви Светлана Боянова – председател на Института за агростратегии и иновации, и модератор на предстоящата дискусия на клуб Investor.bg на тема „Печеливши агростратегии при новата Обща селскостопанска политика (ОСП), която ще се състои на 28 април в Гранд Хотел София, Зала „София“ от 13:00 ч.

Боянова припомни, че от 2015 година влизат в сила нови правила на Обща селскостопанска политика (ОСП), като промените са основно при директните субсидии и сподели мнение, че зелените плащания ще затруднят всички страни членки на Еврозъюза. Според нея въвеждането им като елемент от директните плащания за обработваема земя изисква сериозен контрол на административната дейност и организация на базите данни.

„Целта е не само да произвеждаме храни, а и да си пазим природата. Това е новото в ОСП от 2015 г. - позеленяват не само директните плащания, а и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР)”, сподели Боянова.

В първия дискусионен панел ще бъде обсъдено как ще се отразят зелените плащания върху доходите на земеделските производители, предизвикателствата на новата ОСП пред българското земеделие при усвояване на европейските субсидии за постоянно затревените площи и възможностите, които тя предоставя за животновъдството.

Във втория дискусионен панел акцентът ще падне върху промените в поземлените отношения в контекста на ОСП, пазара на земеделска земя 2014-2020, субсидиите върху наемните и арендните отношения, както стъпките към ефективно земеползване. Повече информация за програмата на априлския клуб Инвестор и участниците в дискусията можете да намерите на http://www.investor.bg/club.

Клуб Investor.bg се провежда със съдействието на СИБАНК и Киа Моторс България. Институционални партньори на клуба са Индустриален холдинг България, Асоциация на земеделските производители в България, Германо-българската индустриално-търговска камара, Българска фондова борса – София, ДАКСИ, списание „Агрозона“ и медийна група Bulgaria ON AIR.