News/Press releases
Инвестор.БГ АД отчита 6,6% спад на консолидираните продажби за деветмесечието
2012-10-12
Инвестор.БГ АД отчита 6,6% спад на консолидираните продажби на годишна база до 2,47 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., показва обявление чрез Бюлетин Investor.bg.

С изваждане на еднократните ефекти, продажбите намаляват с 11,6% на годишна база за първите 9 месеца на годината и с 12,6% само за третото тримесечие на 2012 г. Еднократни ефекти за деветмесечните резултати:

Продажбата на уеб сайта Nasamnatam.com увеличава общите продажби със 162 хил. лв. до общо 2,63 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., или спад с 0,5% на годишна база. На 6 април 2012 г. Инвестор.БГ обяви, че е продал 80% от сайта в сделка за около 250 хил. лв. Разликата между продажната стойност и отчетната стойност на сайта се отчита като приход от продажби.

Друг еднократен ефект за Групата Инвестор.БГ АД са покупките на сайтовете Imoti.Net, Az-Jenata.bg и Az-deteto.bg, осъществени на 27 и 29 юни 2011 г. Тези сайтове участват в консолидацията от юли 2011 г.

Еднократен ефект за третото тримесечие на 2012 г. е само сайтът NasamNatam, тъй като Imoti.net, Az-Jenata.bg и Az-deteto.bg участват в консолидацията и през третото тримесечие на 2011 г.

Стюарт Тил, изпълнителен директор на Инвестор.БГ АД коментира:
„Докато слабостта на рекламния пазар продължава и през 2012 г., 6,6% намаление на продажбите е постижение. Постигнахме намаление на разходите с 30%, като пълният ефект ще бъде видим в резултатите за четвъртото тримесечие. Концентрация на нашите усилия е да подобрим процесите и ефективността си, като фокусът е върху решения за водещите ни рекламодатели. Целта е клиентите ни да осъзнаят предимствата на интернет рекламата - област, в която България изостава от своите европейски съседи.
Също така съм горд да обявя назначаването на нов търговски директор в лицето на Деница Димитрова, както и успешния дебют на iPhone приложението за Dnes.bg, което е най-сваляното безплатно приложение за iPhone в България в момента."