News/Press releases
Министър Москов: Здравно неосигурените ще получават безплатна медицинска грижа, ако статутът им отговоря на "социално слаб"
2015-02-10
Здравен дебат за неотложните реформи в здравеопазването и финансирането в сектора събра днес лекари, експерти и представители на бизнеса.

Форумът беше открит от проф. Николай Габровски, инициатор на здравния дебат и основател на Puls.bg. “Здравеопазването е една от най-трудните за управление и реформиране области. Причината очевидно е кръстосването на множество и различни интереси – на пациенти, на лекари, на организации, администрация и индустрия. Същевременно промените трябва да се осъществяват с ограничени ресурси. Надявам се днес да направим поне една малка крачка в правилна посока - към по-добро здравеопазване, което пък означава по-добро здраве - здраве, от което всички имаме нужда”.

Към дебата пръв пристъпи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, който представи концепцията за реформа в здравеопазването.

Дългоочакваната здравна карта на България, в която ще бъде записано в кой град от какви болници има нужда, ще бъде готова най-късно преди лятната ваканция на 43-тото Народно събрание. Това стана ясно от изказването на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов. Направленията за преглед при специалист ще отпаднат като хартиен носител. Това обаче не означава, че ограниченията ще отпаднат, защото пациентите ще бъдат отчитани по електронен път, заяви още министърът.

Неосигурените за здраве социално слаби ще продължават да получават здравна грижа, както досега, но ще се проверява чрез социална анкета дали статусът им отговаря на този за „социално слаб“. Крайната цел на реформата в системата на здравеопазване е възможно най-добро здраве на всички граждани.

В дебата с министъра участваха и представители на държавни и частни болнични заведения. Ето и най-важните от техните изказвания: „Започналата реформа в Спешна помощ от министър Петър Москов е последната възможност да се промени нещо в тази сфера“. Това заяви проф. д-р Стоян Миланов, директор на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“. По-качественото лечение на спешните пациенти ще дойде от адекватното финансиране на болничната спешна помощ, подчерта той.

„Твърдо убеден съм, че въвеждането на основния пакет от дейности, които НЗОК ще плаща, ще доведе до по-ефективно изразходване на парите и до по-голяма удовлетвореност на хората от това, което получават“, коментира проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на „Св. Екатерина“.

Доц. д-р Божидар Финков от УМБАЛ „Св. Анна“, отбеляза, че системата на здравеопазването е инертна система и всеки мощен опит за промяна може да действа в противоположна посока. „Трябва да се създаде екшън план по сектори, за това как да се постигнат поставените цели, защото дяволът е в детайлите“.

Проф. д-р Красимир Иванов, ректор на Медицински университет - Варна обърна внимание, че без правилна стратегия и инвестиции в медицинско образование никакви стратегии не могат да бъдат успешни, защото липсват медицински специалисти у нас и в Европа. „Отсега трябва да заложим като приоритет медицинското образование, защото парите за образование са инвестиция, а не разход“, каза той. Трябва да бъдат въведени и нови специалности, без които е обречена на неуспех стратегията за спешната помощ, коментира той. Не може само да говорим за парите на Касата, за здравните пакети и тяхното финансиране, трябва да имаме един по-далечен хоризонт, иначе всичко е обречено на неуспех, коментира проф. д-р Иванов.

Здравен дебат се провежда с подкрепата на Пощенска банка, ЗД Евроинс Живот, медицински комплекс "Д-р Щерев" и финансово-счетоводна къща Симбула.

За контакт:
Катрин Иванова, мениджър събития INVESTOR
02/812 9 831, 0894 717 226, кatrin.ivanova@investor.bg