News/Press releases
Форум "Детско здраве" отговори на жадни за знания отговорни родители
2014-10-12
Около 70% от децата до 5-годишна възраст боледуват от инфекции на дихателните пътища между 3 и 5 пъти в годината, като за посещаващите детско заведение честотата е почти двойна – 6 – 8 пъти, подчерта педиатърът д-р Захаринка Гочева на организирания от Puls.bg Форум „Детско здраве“ тази събота.

Специалистите, участвали във Форума, бяха засипани с многобройни въпроси отстрана на родителите, жадни да научат правилните начини за съхраняване здравето на техните деца и признаците, за които трябва да бъдат нащрек при отглеждането им.

Освен начините за предотвратяване на честите боледувания заради респираторни инфекции през студеното полугодие при децата от яслена до начална училищна възраст, на Форума се засегна и темата за ползата и ефектите от ваксините и ваксинопрофилактиката, значението на храненето и профилактиката на опорно-двигателните проблеми за изграждането на здрав организъм.

Форумът се откри от основателя на здравния портал Puls.bg – проф. Николай Габровски, началник Клиника по неврохирургия УМБАЛСМ „Пирогов“. Лектори бяха още д-р Марияна Свещникова, педиатър, д-р Атанас Кацаров, ортопед-травматолог и Веселин Влашев, инструктор по лечебно хранене.

На него педиатрите д-р Захаринка Гочева и д-р Марияна Свещникова изведоха правило кога родителите трябва да заведат болното си дете на преглед. Те препоръчаха използването на билкови и хомеопатични продукти като безобидни за детето и същевременно ефективни средства за укрепване на организма му. Специалистите се дистанцираха от ненужното използване на антибиотици и антивирусни средства в периода на „настинката“, като изясниха признаците на влошаване, при които те следва да бъдат изписани от лекар и приети от детето с цел неговото успешно излекуване. Не бива да се гледа единствено телесната температура, за да му се дават антипиретици, а да се следи и общото му състояние, тъй като неблагоприятни за здравето му са двете крайности, както употребата им при леко повишена температура, така и отказът им при температура над 39 оС.

Д-р Свещникова разгледа някои небивалици и заблуди, свързани с ваксините и ваксинопрофилактиката. Ваксините са ефикасно средство, използвано от човечеството за борба с коварни заболявания като вариола, детски паралич, морбили и други, отбеляза тя. Благодарение на тях е унищожената смъртоносната едра шарка, а детският паралич е почти изкоренен. За съжаление, заради пропуски във ваксинопрофилактиката в България през 2009 – 2010 г. има 24 000 случая на морбили, в това число 24 смъртни, докато в периода 2002 – 2008 г. такива не е имало.

Заради страховете си от непотвърдена информация се случва родители необосновано да излагат децата си на риск, отказвайки ваксиниране от тези заболявания и разчитайки на високия обществен имунитет, без да отчитат някои настоящи рискови моменти за страната ни, коментира д-р Свещникова. Съвременните ваксини за деца до 6-ия месец не съдържат живак, а в някои от останалите случаи такъв има в количество по-малко от това, което детето поема чрез майчината кърма или при една разходка навън, аргументира се лекарят.

За да е устойчив организмът на детето срещу инфекциозни и всякакви други болестотворни причинители, то следва да приема полезните за него хранителни вещества и избягва продуктите, които биха могли да навредят на здравето му. Инструкторът по лечебно хранене, Веселин Влашев, изясни и че е здравословно детето да консумира кисело мляко след 10-месечна възраст и че мазнините в пълномасленото са необходими за организма му. Специалистът посочи, че телешкото, пуешкото, пилешкото, заешкото и агнешкото са подходящите видове месо за деца от тази възраст. Той препоръча да се консумират повече бобови растения, зеленчуци и плодове, като обърна внимание на забравените елда и булгур.

Д-р Атанас Кацаров демонстрира най-честите проблеми на опорно-двигателния апарат и обърна внимание на травматизма при децата. Той изясни на кои белези на ходилата и стойката родителите трябва да обърнат внимание и се вземат навременни мерки за профилактиката, съответно, на усложненията от плоскостъпието и гръбначните изкривявания. Подходящите обувки за детето имат твърд форт отзад и мека подметка, която позволява то да ходи, използвайки цялото стъпало поетапно от пръстите до петата.

Форумът се закри с изтеглянето на печеливш от томболата сред посетителите, проведена от Биорегенерация, банка за стволови клетки и сценичната изява на бурно аплодираните от аудиторията 5-годишни близнаци Александра и Кристиян от клуба по спортни танци „Лотос“.

Форум „Детско здраве“ се реализира с любезното съдействие на Глаксо Смит Клайн, както и на нашите партньори Алпенфарма, Биорегенерация, Биодерма, детска кухня „Ян Бибиян“ и Vedra International.

Това е третият Форум, организиран от здравния портал Puls.bg и Инвестор.БГ, под мотото: „Да отгледаш дете е мисия!“.