News/Press releases
За да имаме здрави деца, трябва да правим профилактика на бременността
2014-05-17
Днес се проведе вторият по рода си форум на Puls.bg за бременност и раждане, на който водещи медицински специалисти отговориха на горещите въпроси на бъдещи и настоящи родители. Сред лекторите бяха д-р Даниела Савова – акушер гинеколог и медицински директор на МЦ „Репродуктивно здраве“, д-р Петя Чавеева от сектор Фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, д-р Динчо Георгиев – акушер-гинеколог и д-р Радка Масларска – началник отделение „Неонатология“ болница Токуда.
Всички те разясниха пред аудитория над 400 души как да разграничават тревожните симптоми от нормалните признаци в състоянието на бременната и новороденото. Бе пояснено също какво различава естествено протичащото раждане от дирижираното и какво представлява индуцирането на родилния процес.
В първия панел д-р Даниела Савова изясни до какви граници могат да се смятат за нормални признаци като замаяност, умора, главоболие, повръщане, болки ниско в корема, дали е редно и в какви случаи при грипоподобни състояния да се назначава терапия.
Д-р Петя Чавеева говори за сигурността и здравето на бебето в корема на майката. Тя съсредоточи вниманието на това колко е важна феталната медицина. Още в началото на бременността акушер-гинекологът трябва да увери пациентката, че следва да проведе ехографско изследване при сертифициран специалист по фетална медицина за преценка на вероятността от Синдром на Даун, Едуардс и Патау. Тя обърна внимание на сроковете, в които се извършва оценка на фетална морфология на плода, както и по-късно провеждането на специализираното изследване ехокардиография.

Във втория панел д-р Динчо Георгиев обясни какво представлява естественото раждане и причините, поради които акушер-гинекологът може да се намеси в един или друг етап с медикаментозно подпомагане с цел неговото нормално и нетравматично протичане за родилката и бебето. Той акцентира върху това, че съвременните жени раждат само по един-два пъти в живота и се полагат много повече грижи за майката и бебето, както че съвременната медицина дава безопасни средства и методи за скъсяване на периода на раждането и облекчаване на страданието на родилката и новороденото.
В третия панел един от водещите ни неонатолози д-р Радка Масларска разказа за естествени на вид тревожни състояния при новороденото, които родителите е възможно да интерпретират погрешно за тревожни и обратното, обърна внимание кои други не бива да се неглежират и налагат своевременна консултация със специалист, за да се предотврати развитието на сериозен медицински проблем. Тя напомни, че е много важно да се правят всички ваксини по задължителния имунизационен календар на децата, защото напоследък покрай бежанската вълна отново в България навлизат страшни болести като полиомиелит.

Макар и да продължи по-дълго от очакваното, форумът уважи всички присъстващи, които зададоха своите въпроси към лекторите на събитието. Онези, които имаха желание да присъстват, но не успяха да се регистрират порафи липса на места, ще могат да разгледат презентациите на лекторите на специално създадения сайт www.events.puls.bg

Форум за бременност и раждане се осъществи в партньорство с Медицински комплекс „д-р Щерев“, тъканна банка „Биогенерация“ и Bioderma, както и със спонсорството на Lidl, Болница „Токуда“ – София и Пренатест – безопасната дородова диагностика.