Другите за нас
Най-динамичните технологични компании са в интернет бизнеса
2009-10-23
Най-динамичната компания от технологичния сектор в региона е полският интернет издател Netmedia с ръст на приходите от 7210%. Това показва 10-ото издание на класацията на Deloitte - Technology Fast 50. Проучването подрежда най-бързо развиващи се технологични компании в Централна и Източна Европа на база ръста в приходите им за последните 5 години. Портфолиото на компанията победител включва тематични нишови сайтове - е-магазини (например за нумизматика), портали за лични финанси, одит и други.

Естествено финансовата криза е повлияла на бранша - общите приходи на 50-те компании в изследването са 434 млн. евро, т.е. отбелязват спад от 13% в сравнение с миналата година. Класацията обаче не представя приходите на отделните компании, а само ръста им. Сред най-големите заплахи за бизнеса според мениджъри, анкетирани от Deloitte, са затрудненият достъп до финансиране и ликвидността.

Софтуерните компании държат лидерство като процент от всички участници в класацията, ноинтернет браншът показва по-бързо развитие през 2008 г. Интернет компаниите демонстрират ръст в средната печалбата 8.5 млн. евро за миналата година, в сравнение с 7.5 млн. евро за 2007 г. Нещо повече - три от първите 4 места в Technology Fast 50 са заети от представители на интернет сектора.

Страната с най-силно присъствие в класацията отново е Унгария, следвана от Полша и Чехия. В Technology Fast 50 2009 попадат 5 български представителя, или 8% от всички участници.Четири от тях са в основната класация за технологични компании с минимум 50 000 евро годишни приходи през последните пет години.

Традиционно софтуерният бранш се е представил добре - най-високо класиралата се българска компания (на 5място) е разработчикът "Телерик", а на 34 позиция попада и "Интерконсулт България" ООД. Пловдивският системен интегратор в областта на IT и телекомуникациите "Универсал К" ООД тази година отстъпва на 20 място от 15 позиция миналата. Новост е присъствието на български интернет издател - "Инвестор.БГ" АД, на 6 позиция в Technology Fast 50. Представянето на втората по-големина онлайн медийна група не е изненадващо предвид двуцифреният ръст, който бележеше интернет пазарът ни през последните години.

Технологичният бранш става все по-сегментиран, а нишовите сегменти са едни от най-бързо развиващите се. Пример в това отношение е българският софтуерен разработчик, попаднал на 9 място в подкатегорията "Изгряващите звезди". Това е топ 10 на най-бързо развиващите се нови компаниис поне 3 години бизнес и годишен оборот над 30 000 евро. "ХАНД" ООД се е специализирала в нишата digital signage т.е. софтуерни решения за управление на видеоекрани в търговски и обществени обекти.

Kак ще задържат ръста си най-динамичните технологични компании? 40% от анкетираните мениджъри на компанииса заявили, че ще разширят бизнеса си в нови пазарни сегменти през следващите няколко години. Като най-перспективни да продължат да растат през следващите години са определени решенията за оптимизация и енергийна ефективност, бизнес софтуерът и нанотехнологиите.


Любомир Леков, изпълнителен директор и основател "Инвестор.БГ" АД

През последните няколко години определено се наблюдаваше много бърз растеж както на приходите на Инвестор.БГ, така и на екипа и на проектите на компанията. Обяснявам го с инвестициите в добрите идеи, спешни проекти и силния и иновативен екип.Тази година приходите ни продължават да растат, но не с темповете от последните години. Към края на деветмесечието нетните продажби на Инвестор.БГ са се увеличили с 12% на годишна база до 2.02 млн. лв. За цялата година очаквам растеж около 15 - 20%. Прогнозата ми за интернет сектора за следващата година са покачване с около 10-20%, а конкретно за Инвестор.БГ - около 30-40%. Що се отнася до най-бързоразвиващите се услуги в сектора, за всички е ясно, че безспорният хит в момента са социалните сайтове. Многото потребители обаче не гарантират много приходи, т.е. очаква се тези сайтове тепърва да докажа, че могат да генерират сериозни приходи.


Вижте материала в Дневник